štěně

Zde najdete užitečné informace kolem štěňátka:

- než si koupíme štěně

- štěně s PP?

- pořizujeme si štěně

- máme štěně

- výcvik štěňátka

Než si koupíme štěňátko :

Starat se o výchovu štěněte a hrát si s dorůstajícími štěňaty sice může být pro kohokoliv velmi krásné, ale své rozhodnutí velmi pečlivě rozvažte a promyslete. Nebude Vás totiž stát pouze několik tisíc korun, nýbrž spoustu času a práce, trpělivosti, nákladů na veterináře, krmivo a další vybavení.
Pejska si nekupujete jen na dobu, kdy je pes hravé štěně, ale až na 15 let.
Po tuto dobu budete muset pejskovi poskytnout dostatek času na procházky, na hry a výcvik. Pokud si budete jisti, že jste schopni novému členu rodiny poskytnout lásku i péči, pak můžete navštívit chovatelskou stanici a pejska si vybrat. Nechvátejte na výběr, můžete si prohlédnou více chovatelských stanic a více štěňat a pak v klidu si vybrat to, které se Vám zdálo nejkrásnější či Vám nějakým způsobem " učarovalo".

Pejska nebo fenku ?

To je častá otázka budoucích chovatelů. Je to individuální rozhodnutí. Fenka přibližně 2x do roka hárá, tím pádem se musí hlídat, aby nedošlo k nežádoucímu krytí ( i když dnes již existuje spolehlivá psí " antikoncepce", takže se dá bez větších problémů hárání zabránit). Je možná přítulnější a přizpůsobivější, ale toto není pravidlem. Pes zase značkuje a močí na všechny předměty, které na procházce potkáte. Takže pohlaví štěněte, si každý musí zvážit sám. Štěně se odebírá od chovatele ve věku kolem 8. týdne. Mělo by být očkované, odčervené a hlavně zdravé. Povahově by mělo být nebojácné, hravé a přítulné. Každý rozumný chovatel by Vám měl poskytnou základní informace  do " začátku" a být Vám nápomocen při zvládání začátečních obtíží.

Psa s PP nebo bez PP ?????????????

Nevíte, proč s štěňátko s PP ?  (s průkazem původu ?)

Odpověď na tuto otázku hledá téměř každý a přitom je celkem jednoznačná...

   Štěňátko s PP je zaručeně čistokrevné, to znamená, že má určité předpoklady z genů rodičů, a to nejen zdravotní, ale i exteriérové a povahové. Čili zjednodušeně řečeno máte ve svých rukou ty nejvyšší předpoklady k tomu, že Vám jednou z toho roztomilého štěňátka vyroste opravdový retrívr jak má být.

   Ale to není zdaleka vše. Protože rodiče štěňátka musejí pro splnění podmínek „chovnosti“, mimo jiné,  absolvovat rentgen kyčelních kloubů, který prokáže, zda není kloub postižen těžkou dysplazií. Toto onemocnění je z velké části dědičné, tudíž se jedinci, u kterých se dysplazie prokáže jsou z dalšího chovu vyloučeni (nemohou mít dále štěňátka s PP). Vzhledem k závažnosti této dědičné choroby je velmi riskantní si pořídit štěně bez PP, kde nezjistíte o rodičích prakticky nic, nebo ještě hůře, nezjistíte dokonce, že pro dědičnou vadu kloubů byli z chovu vyloučeni, což je dnes velmi časté. Pro Vás bohužel je pravdou, že u malého štěněte tuto chorobu nepoznáte a v dospělosti je léčení velmi nákladné nebo dokonce vyloučené.

   Další důležitý argument pro výběr štěněte s PP je povaha, která je také z velké části také dědičná. Rodiče štěňat s PP musí absolvovat test povahy a jedinci se známky agresivity se vylučují z chovu. V dnešní době se množí případy kousavých, agresivních a bázlivých retrívrů, což pro povahu retrívra není typické. Retrívr má být za všech okolností přátelský a vyrovnaný, není to pes vhodný ke hlídání, proto je vhodný k dětem, jako rodinný přítel a kamarád.

Na závěr naše doporučení pro Vás :

Opravdu pozorně si prohlédněte rodiče Vašeho štěňátka, zda nejeví známky agresivity, i tato vada je dědičná a mohlo by se stát, že Vaše štěňátko časem by mohlo být těžko zvladatelné. Protože nejen u lidí, ale i stejně tak u pejsků platí, že jablko nepadá daleko od stromu.

  Průkaz původu, Vás v žádném případě nikterak nenutí se štěnětem absolvovat výstavy, nebo nějaký speciální výcvik, to je jen věc dobrovolná a záleží čistě na Vás, čemu se se svým miláčkem nadále chcete věnovat. I velmi pěkné štěně s výborným PP může být „jen Vaším společníkem a kamarádem.  Za určitých předpokladů, klidně může s Vámi žít v panelovém bytě, či jen v malém domku, retrívr je šťastný, že může být s Vámi a cítít Vaši blízkost.

   Úplně dostačuje když mu dopřejete dostatek pohybu na každodenní procházce a celá rodina se musí smířit s tím, že máte o člena rodiny navíc…

Hodně štěstí a mnoho radosti z malého chlupáčka!

 

Pořizujeme si štěně

Všechna štěňata jsou roztomilá a proto je poměrně snadné si pořídit jedno, aniž bychom to předem plánovali.

Pořídit si štěně je velká zodpovědnost – je nutné si uvědomit že nezůstane štěnětem navždy. Za rok budete mít doma dospělého psa, jehož očekávaná délka života  je 10 i více let.

Než si pořídíte štěně musíte zvážit jestli jste schopen se psovi dlouhodobě zavázat a v pozitivním případě jaký pes by se vlastně nejlépe hodil k vašemu způsobu života.

Jak a kde získat štěně?

Je celá řada čistokrevných plemen a když se rozhodnete pro některé z nich, nejlépe je obrátit se na určitého chovatele, který vám rád poradí. Chovatel vám poskytne všechny informace o plemenu, které jste si vybral a také posoudí jestli to bude opravdu ten nejvhodnější pes pro vás. Když naznačí, že váš výběr nebyl úplně správný, bylo by vhodné aby jste přehodnotil svoje původní rozhodnutí  

Čistokrevné štěně někdy najdete i ve zverimexech, nebo u pochybných překupníků. Nikdy si neberte štěně z podobných zdrojů, i kdyby to bylo zdánlivě výhodné a lákavé. Doporučuje se  vidět štěně ještě s jeho matkou, dle možnosti doma v jejich prostředí.

Když máte děti, ideální je aby štěně pocházelo z domácnosti kde jsou rovněž děti.

Útulky hledají dobrý domov jak pro štěňata, tak i pro psy dospělé. Možná že by pro vás bylo vhodnější pořídit si psa dospělého, již vychovaného

S dospělými psy z útulku buďte ale vždy opatrný a v případě, že jejich minulost je nejasná, musíte se sám sebe zeptat proč se toho psa asi někdo zbavil ?

Jak poznat jestli je štěně zdravé ?

Když si pořídíte štěně, které není úplně zdravé, lehce se může stát, že se nikdy plně neuzdraví.

Zdravé štěně musí mít jasné, čisté oči, a čistou lesklou srst. Neberte si štěně s velkým břichem, anebo s matnou, strupovitou srstí.

Co nejdříve navštivte se štěnětem vašeho veterináře na důkladnou vstupní prohlídku. Po kontrole vám řekne jestli je zdravé a jestli nemá nějaké skryté, vrozené vady, které by v pozdějším věku mohly způsobovat problémy.

Jaké jsou příznaky dobré povahy ?

Normální zdravé štěně je čilé, hravé a vše ho zajímá. Špatným příznakem je když je štěně nervózní a spavé. Protože i normální štěňata spí hodně, než uděláte konečné rozhodnutí štěně chvíli pozorujte, anebo ho opakovaně navštivte. Ideální je vybrat si štěně z domácnosti, která je podobná té vaši. Jestli máte děti, nebo kočku, štěně by mělo vyrůstat s nimi od samého počátku.

Na co všechno se mám chovatele zeptat ?

Štěňata se normálně odebírají od matky mezi 8. až 12. týdnem. Než si štěně vezmete domů, zeptejte se jakou péči dostávalo. Prvních několik dnů se snažte štěně krmit stejným krmivem na jaké bylo zvyklé u chovatele. Na nové krmivo ho převeďte postupně. Zjistěte jestli bylo vakcinováno, v pozitivním případě by jste měli dostat očkovací průkaz potvrzený veterinárním lékařem.

Všechna štěňata mají červy a proto je pravidelné odčervování  (z počátku každých 14 dnů) zejména v prvním roce života velmi důležité. Zjistěte kdy bylo štěně odčerveno naposled a zeptejte se vašeho veterináře na další program.

Co všechno si mám připravit ?

Než si štěně přinesete domů připravte mu misku na vodu, misku na krmení, krmení, teplý pelíšek, obojek s jménem a adresou, potřeby na čistění (hřeben, kartáč apod.) a nějaké hračky.

Co když mám doma ještě jiná, další zvířata ?

Do doby než má štěně ukončený vakcinační program, by se nemělo stýkat s jinými zvířaty (tj. asi do 12. až 14. týdnů). S ostatními zvířeti ho seznamujte postupně a to vždy za vaši přítomnosti. Pro štěně je důležité, aby se seznámilo s jinými lidmi a zvířaty co nejdříve. Po ukončení celého vakcinačního programu s ním můžete chodit ven. Mnozí veterináři pořádají společenské kurzy pro štěňata, kde se vaše štěně může seznámit, „vyblbnout“ a pohrát s jinými štěňaty stejného věku. Je vhodné chodit se štěnětem i do výcvikového kurzu, protože špatné návyky se špatně odstraňují.

Co ještě musím udělat ?

Zaregistrujte se u vašeho veterináře co nejdřív a nechte štěně kompletně vyšetřit. Každodenní česání, čistění a úprava udrží vaše štěně v dobré kondici. Začněte s tím co nejdříve. Na pravidelnou proceduru si zvykne a bude se na ni dokonce těšit.

Nemoci zubů jsou u psů časté, ale dá se jim předcházet a to stejně jako u lidí denním čištěním. Začněte s čistěním co nejdříve, nejlépe od prvního dne co si ho přinesete, bude to pak jednodušší během celého jeho života. Pro psy jsou specielní kartáčky a specielní zubní pasty. Nepoužívejte pasty pro lidi, jednak hodně pění a ani chuť se jim nebude líbit.

Kastrace ?

Štěňata lze kastrovat od útlého mládí( tj. asi od 6 měsíců). Jestli nechcete mít později štěňata, poraďte se  s vaším veterinárním lékařem.

Závěr

Dobře vycvičený a vychovaný pes je pro majitele doslova poklad. Mít psa je dlouhodobý závazek, který na druhé straně přináší hodně radosti. Jestli potřebujete další informace ohledně zdraví vašeho psa, obraťte se na vašeho veterinárního lékaře, určitě vám rád poradí a pomůže.

Máme štěně: 

… ve věku 7 – 8 týdnů si odvážíte od nás svého miláčka domů. První dny jsou pro štěňátko těžké, je poprvé bez maminky, bez sourozenců, v novém prostředí…, proto se ho snažte uklidnit a být mu na blízku, když ho přepadne „smutek“.

Avšak nemusíte se obávat, velmi brzy Vaše miminko pozná, že tato nová životní etapa je velmi zajímavá a že místo maminky, má na blízku Vás…, takže „chmury“ nejsou na místě. Pořiďte mu svůj pelíšek, své místo na kterém ho nikdo nebude rušit, pár hraček, misky na vodu a krmivo ( nezapomeňte misky udržovat v čistotě) a pro sebe pár knížek odborné literatury…

Co baštit....???

Já to řeším tak, že se snažím , aby nový majitel nezměnil ihned stravovací návyky u štěňátka a aby byl jídelníček co nejvíce podobný tomu, čím krmíme my. O jídelníček našich pejsků se vzorně stará " děda " a klade na něj takový důraz, že z toho mám pocit, že to nikdo nemůže lépe zvládnout.

Ráno štěňátka dostávají mléčné výrobky, nejlépe zakysané ( tvaroh, podmáslí s piškotama, pribináček, jogurt, sýry, 2x za týden žloutek ). Kolem poledního jim děda přinese namočené granule (Hill´s puppy large breed) a večer mají vařené hovězí nebo drůbeží maso se strohanou syrovou zeleninou, vařenými těstovinami nebo rýží a granulemi. Jinak mají celý den přístup k čisté vodě a suchým granulím. Do večerní bašty jim děda přidává různé bylinky, v zimě sušené. Na stravě si náš děda velmi zakládá. Pozorně sleduje, jestli všechny štěňátka dobře žerou a jestli z nich vychází to, co vycházet má. V žádném případě potravu pro štěňátko nesolte ani nekořeňte. Před odběrem jsou štěňátka již zvyklá na většinový podíl suchých nebo máčených granulí.

Pokud budete krmit plnohodnotnou granulovanou kvalitní stravu, tak není nutné krmivo kombinovat a plně stačí krmit pouze granulemi. Ale kdo odolá těm smutným očičkám…? Neublížíte, když přidáte oblíbené mléčné výrobky, svým vysokým obsahem vápníku plně vyhovují potřebám rychle rostoucího štěněte.

Osvědčené granule : ( pro štěňata velkých plemen) super premiová řada

HILL´S
ROYAL CANIN
PURINA PRO PLAN
EUKANUBA

- v případě těchto velmi kvalitních značek krmiv není nutné vařit druhotnou stravu a nemusíte podávat žádné vitamíny, což pro laika je mnohem lepší, neboť některé vitamíny se mohou i předávkovat.

Štěně krmíme 5x denně, půlročního psíka krmíme 3x denně a ročního psa jen 2x denně. Dospělému psovi můžeme krmnou dávku rozdělit do dvou denních dávek nebo ho krmit jen jedenkrát . Pes by měl mít po jídle minimálně hodinu klidu , bez aktivního pohybu, abychom zabránili torzi ( přetočení) žaludku, která bez včasného lékařského zásahu často končí smrtí.

A nezapomeňte ! Přístup k čisté vodě musí mít pejsek po celý den !!!

Jak naučit pejska vyprazdňovat se tam, kde má ?????

Štěňátko je od nás již naučené, že se po vyspinkání jde vyprázdnit ven, ale v novém prostředí si to zase bude muset osvojit. Ve věku 8 týdnů je ještě malé na to, aby si samo „řeklo“ – zakňučelo, že chce ven, musíte jej neustále sledovat. Pokud se mu bude chtít močit nebo kálet, začne být neklidné a bude si hledat místo. Vemte ho do náruče a odneste ven a po vyprázdnění náležitě pochvalte. Pokud se Vám ho nepodaří „odchytnout“, nezlobte se na něj, příště to jistě bude lepší…
Většinou se štěně vyprazdňuje ihned po odpočinku, tak jakmile se vyspí, odneste jej ven a čekejte na vykonání potřeby. Nezapomeňte náležitě pejska pochválit.
Frekvence denního močení je v 8 týdnech věku asi každé 2 hodiny a postupně se intervaly prodlužují. V noci bez vyprázdnění vydrží malé štěně 6 hodin, snažte se venčit co nejpozději před spaním a ráno ihned po probuzení. Většinou po 4 měs. štěně je již téměř čistotné a i samo si zakňučí, když chce jít ven.

Očkování :

První očkování má již za sebou, ale jeho ochrana ještě není dostatečná. Další očkování Vás čeká ve věku 9 týdnů, další vakcinace se provádí ve věku 12 týdnů a pak kolem 4 měsíce se naočkuje vzteklina.
Pamatujte, že se pes očkuje vždy jen zdraví, odčervený!
Odčervit doporučuji asi týden před plánovanou vakcinací.
Já odčervuji osvědčeným přípravkem PARAQUISTEL PLUS, 1 tbl. je na 10kg hmotnosti psa.

Základní péče o štěně :

Připravte štěňátku svůj vlastní pelíšek, kde bude mít klid. Je dobré mu dát nějaké hračky na kousání ( mě se osvědčil uzel ), kost, nebo nějakou pískací hračku.... Znemožněte mu přístup k elektrickému vedení- šňůrám, kabelům... Pozor snaha kousat by ho mohla stát tak i život !!!

Doporučuji, aby se stěně do věku asi jednoho roku fyzicky nepřetěžovalo .
To znamená - nenechat ho běhat po schodech, neskákat překážky,neběhat u kola, nejsou vhodné ani dlouhé procházky bez možnosti odpočinku.

Vhodné je plavání, samozřejmě zabraňte prochladnutí.

Veterinární péče :

O očkování jsem už psala, štěňata odčervuji od věku 14 dnů každých 14 dní ( tj. do odběru jsou 3x-4x odčervena ). U nového majitele doporučuji odčervovat před každým očkováním a pak každých 4-6 měsíců. Zvláštní péči si zasluhují uši. U retrívrů i berňáků jsou převislé a špatně větrají, hrozí nebezpečí zánětu. Doporučuji 1x za týden vykapávat uši preventivními ušními kapkami (OTIFREE, EPI-OTIC..) . Při návštěvě veterinárního lékaře ( při očkování) nechte štěněti zkrátit drápky. U dospělého psa to již není potřeba, bude si je obrušovat sám při pohybu venku.

Psa je nutné pravidelně ošetřovat přípravky proti blechám a klíšťatům, je dobré to spojovat s odčervováním ( blecha je mezihostitelem tasemnice). Mě se osvědčil Frontline spot – on a v létě v kombinaci s obojkem proti klíšťatům – Preventic.

Jak poznáte u štěněte, že je nemocné???

Většinou se mu změní nálada , je smutné, apatické, více unavené, odmítá potravu, nebo nepřiměřeně pije, může mít průjem, nebo naopak zácpu, kňučí bez příčiny…pokud se projevuje některý z uvedených přízdnaků, neváhejte a navštivte svého veterinárního lékaře, kterému důvěřujete.

Správná teplota je u zvířat 38 – 39 stupňů C.
Měří se lékařským teploměrem v konečníku - pozor však na možné poranění, v případě zvýšené teploty opět neváhejte a navštivte veterináře.

Koupání :

Na koupání štěňat je spousta rozdílných názorů.

Já doporučuji v případě, že máte štěně v bytě a přivezete ho od chovatele, můžete jej vykoupat kvalitním šamponem pro štěňata ( DOPORUČÍM) a nechat ho řádně ( 24 hod.) proschnou v teple. Dejte pozor, aby mu voda nenatekla do oušek. Jde o to , že přeci jen je štěně cítit " štěněčinou" a toho se jinak nezbavíte.

Pokud je pes z vycházky špinavý a chcete ho vzít do bytu, osvědčilo se mi osprchování pacek a bříška.

Pokud se chystáte na výstavu, vykoupejte psa kvalitním šamponem ( s jojobovým nebo norkovým olejem), po koupání použijte kondicioner ( pro dlouhou splývavou srst) a psa vyfénujte směrem dolů ( srst by měla být splývavá a rovná).

Jinak venku v přírodě je koupání velmi prospěšné a zvlášť retrívři ho milují. Nechte vždy psa řádně proschnout a dbejte na to, aby neprostydl ( zvlášť u štěněte).

Co je to DKK ???

Dysplazie kyčelních kloubů ( DKK, jinak HD), patří k onemocněním, která se často vyskytují u velkých plemen psů. Jedná se o onemocnění kyčelních kloubů. Kyčelní kloub se nevyvíjí normálně, u psa můžou přijít problémy s vytrvalostní chůzí, špatně vstává nebo kulhá…Ale není to podmínkou, i pes s postižením DKK nemusí mít žádné problémy, jistotu budete mít jedině po provedení rengenu. Tento rengen se provádí u retrívrů ve věku nad 12 měs., u bernských salašnických psů nad 15 měs. Toto onemocnění je dědičné, proto všichni chovní jedinci musí být vyšetřeny na DKK a těžší formy se z chovu vyřazují.

Pro dobrý vývoj kyčelního kloubu je též důležitá správná výživa, kvalitní krmivo, v době růstu a vývoje kloubu jen mírná zátěž a pes by neměl trpět nadváhou.

Dysplazie je jen velmi těžko léčitelná a diagnóza nebývá příznivá, nejde vyléčit, jen se tlumí příznaky, zmírňuje se bolest a posilují svaly…

Tato choroba vzniká kombinací dědičných faktorů a vnějších vlivů ( výživa, nadměrná zátěž).

 

Vakcinační schema .

Doporučené vakcinační schéma pro vakcíny Nobi - vac ( které se mi velmi osvědčilo )

První vakcinace ve stáří 6 týdnů PUPPY DP ( psinka + parvoviroza )

8-9 týdnů DHP ( psinka + parvoviroza + inf. zánět jater a laryngotracheitida )

12 týdnů DHPPi ( psinka + inf. zánět jater + parvoviróza + inf. kašel )

+ L ( leptospiróza )

15 týdnů L ( Leptospiróza se musí do 30 dnů revakcinovat - přeočkovat )

4-6 měsíc R ( vzteklina )

Poté se vakcinace provádí 1 x za rok.

Pamatujte, že se vždy očkuje zdraví a odčervený pes. Očkování neprovádíme u fen hárajících a březích. Zamezte infekci 1 týden před a 1 týden po vakcinaci.

Pro jinou značku vakciny může být jiné očkovací schéma - poraďte se s veter. lékařem.

Pokud byste měli nějaký problém, zatelefonujte mi, pokusím se poradit, nebo Vám dám tel. číslo na našeho veter. lékaře, který má bohaté zkušenosti

Podle stáří štěněte začínáme s ním tyto cviky :  

-          od dvou měsíců : návyk na jméno, obojek a vodítko, pouliční hluk, domácí prostředí, na rány ( pomocí papírového sáčku ), na cizí osoby, udržování čistoty v bytě Obrazek

-          od třech měsíců : přerušení nežádoucí činnosti ( povel „FUJ!“, “ NESMÍŠ!“),cvik sedni, přivolání

-          od čtyř měsíců : aport v terénu, cvik odložení na místě ( povel zůstaˇn), lehni, chůze u nohy na řemeni,

-          od pěti měsíců : vyhledávání předmětů ( oblíbené hračky, piškotu ), chůze u nohy bez řemene, návyk na vodu.

-          od půl roku : aport z vody.

Všechny cviky se neustále musí opakovat a zdokonalovat !

Nezapomínejte neustále chválit a cvičit jen dokud to psa baví a má o to zájem.

Velmi důležitá je důslednost a trvání na splnění povelu !

Dbeje zvýšenou pozornost na cvik přivolání. Opravdu trvejte vždy na jeho splnění a pokud víte, že si pejsek zrovna hraje a určitě nepřijde, tak povel raději neříkejte. Při výcviku používejte dlouhé stopovací vodítko a dokud povel nemáte zvládnutý na 100%, neodepínejte ho. V praxi to vypadá asi takto: Stopovačka funguje jako dálkové ovládání, vždy, když Váš psík nechce poslechnout, máte možnost si to přitáhnout a donutit ho k poslušnosti. Pak samozřejmě následuje pochvala.

Cvičitelské desatero :  

  1. Pamatuj, že pes je živá bytost.
  2. Respektuj jeho biologické potřeby, může mít žízeň, hlad, může mu být zima atd.
  3. Poznej svého psa a opírej se o jeho dobré vlastnosti.
  4. Učení nemusí být mučení, raději odměňuj než trestej.
  5. Buď trpělivý.
  6. Buď důsledný.
  7. Připusť si, že pes díky svým smyslům ví někdy víc než ty.
  8. Udělá – li pes něco špatně, hledej chybu nejprve u sebe.
  9. Nebuď nadměrně ctižádostivý a uměj prohrávat.
  10. Buď psovi dobrým vůdcem smečky a měj ho rád.

 

Přivolání

Je nejdůležitější cvik v životě psa. Pokud nemáte "přivolání", nemáte nic.
Jedná se o známý cvik "ke_mně!". Doporučuji tento cvik začít již u štěňátka. Je to mnohem jednodušší jelikož později již váš miláček vážící 35kg má podstatně větší sílu a výcvik je pak daleko více fyzicky náročnější. S nácvikem začněte nejdříve někde mimo okolní rušivé elementy jako jsou srny, cizí psi, automobily a podobně. U štěňátek Vám bude stačit třeba obyčejný piškotek, který štěňátko vždy po správném provedení dostane za odměnu. Pokud však štěňátko neuposlechne není důvod jej hned tělesně trestat, postačí většinou šetrně postrašit (například hození klíčů za pejska či zadupání apod.). Když je štěňátko starší, můžete si pomoci dlouhým vodítkem (tzv. "stopovačkou") a při neuposlechnutí vodítkem krátce škubnout. Jako nevhodné je samonavíjecí vodítko.

Nejčastější chyby , kterých je nutné se vyvarovat :
- psovodi psy nic postupně neučí, myslí si, že povel "ke mně" má pro psa nějaký význam už od narození
- neustálé opakování povelu pro přivolání (pejsek se naučí pak přijít kdy se mu zachce...)
- žádná odměna ani pochvala (stačí jen málo piškotek, poplácání, laskavé slovo...)
- psovod volá psa pouze v případě nutnosti (chybí cvičné přivolávání) 
- po splnění přivolání je pes kárán za činnost kterou prováděl před vykonáním povelu přivolání
- pes je ihned po příchodu přivázán

Chůze u nohy

Přibližně od 3 až 4 měsíců začněte od štěňátka dodržovat správnou chůzi u nohy (nejprve na vodítku, později i bez vodítka). Správná chůze u nohy je, že pes jde na prověšeném vodítku u levé nohy tak, že jeho pravé rameno je stále na úrovni nohou páníčka. Pes se automaticky přizpůsobuje pomalé, rychlé a normální chůzi. Chůzi u nohy je dobré procvičovat společně s chůzí vpravo, vlevo či obratem přičemž před vykonáním změny vždy vydá povel pro chůzi u nohy (zpravidla "K noze"). Pejsek se dá tento cvik naučit poměrně snadno a brzy. Předevší je nutno pejska vždy při správném provedení odměnit pochvalou a to i při chůzi.
A pozor ! při nácviku chůze na vodítku pejska nikdy netrestejte.

Kde si svého pejska vycvičit ?

Běžné základní cviky Přivolání, Chůze u nohy, sedni, lehni, zůstaň lze s úspěchem cvičit dobře samostatně v domácím prostředí. Přičemž není potřeba a ani není vhodné cvičit příliš dlouho, ale spíše je dobré dbát na četnost cvičení, což je daleko efektivnější. Pro tyto základní cviky stačí jen opravdu malinko cca 15min. denně. Avšak pokud si nevíte rady a nebo pro nácvik dalších cviků je dobré určitě navštívit náš "cvičák", nebo třeba se účastnit některého našeho  výcvikového tábora, kde se naučíte mnoho drahocených rad. Na cvičištích vhodných pro služební plemena necvičte obranu a ani jinak nepodporujte v loveckém psovi agresivitu. Lovecký pes tyto vlastnosti nemá vrozené a jsou nežádoucí. Daleko lépe je, pokud se Vám naskytne možnost navštívit, náš cvičák, který je specializován na lovecká plemena, kde Vám rádi s výcvikem pomůžem. Náše cvičení je specializované na lovecká plemena, ale základní poslušnost dopřejeme každému. A kdy začít cvičit ......čím dříve tím lépe....