cestujeme s pejskem

 

Zde najdete vše co se týká cestování se psy:

- cestujeme se psy

- nový zákon o přepravě psů

- flastr pro řidiče

- označení psa

- jak předejít napadení psem

Cestujeme se psy

 

 

 

Cestování se psy a kočkami (zvířata v zájmovém chovu - pes, kočka, fretka) od 3.7.2004

 

Požadavky pro cestování se zvířetem:

 

  1. mezinárodní průkaz pro malá zvířata (dále jen "pas") - je to jednotný doklad platný ve všech členských státech Evropské unie. Každý pas je označen kódem země (pro Českou republiku písmena CZ) a pořadovým číslem,které bude přiděleno Státní veterinární správou ČR. Vzor pasu pro Českou republiku bude schválen Státní veterinární správou ČR. Chovatel pas získá po 1.5.2004 u schváleného soukromého veterinárního lékaře.

 

 

  1. očkování proti vzteklině - zvířata musí být očkována od 3 měsíců stáří. Toto očkování provádí soukromý veterinární lékař v souladu s vakcinačním schématem dané očkovací látky. V ČR je povinnost každoročního přeočkování.

 

 

  1. identifikace zvířete - jsou dva možné způsoby, a to tetování a označení zvířete mikročipem. Tetování provádí poradce chovu nebo soukromý veterinární lékař. Tetování musí být čitelné. Označení mikročipem provádí soukromý veterinární lékař. K označení je možné použít pouze mikročipy splňující ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení -ISO11784 a ISO 11785. Zvířata,která nejsou zapsána v plemenných knihách, musí být označena mikročipem.

 

 

  1. sérologické vyšetření na vzteklinu - k tomuto vyšetření odebere schválený soukromý veterinární lékař vzorek krve a odešle (po domluvě s lékařem může zajistit odeslání i chovatel) k vyšetření do schválené laboratoře (viz příloha č. 3). Minimální hodnota titru ochranných protilátek musí být 0,5 m.j./ml.

 

5.      ošetření proti echinokokóze, ošetření proti klíšťatům apod. -členské státy mohou stanovit další požadavky pro vstup zvířat v zájmovém chovu na svoje území,např. ošetření proti ekto- a endoparazitům. Zatím jsme od Evropské komise neobdrželi informace, zda některé členské státy tyto podmínky stanovily.

 

 

 

Nový zákon o přepravě psů

Citujeme:

§5
- odstavec j)
„zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu
(Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů) - viz. níže.“

- odstavec k)
„zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby„



Řidič by tedy měl psa přepravovaného v autě (i kdyby pes nebyl jeho) bezpečně zajistit v souladu se zákonem na ochranu zvířat. Nový zákon o silničním provozu však konkrétní technické řešení blíže nespecifikuje.

Podle čeho se má ale takový „přepravce“ psa řídit, aby měl pes v autě maximální pohodlí a současně byla jeho přeprava bezpečná pro něj i pro ostatní spolucestující? A co je to „aby neohrozilo“, leží-li pes, sice nepřipoutaný, ale klidně na zadním sedadle?
Je několik způsobů, jak psa v autě nebo mimo něj převážet, ale některé jsou bezpečné jen zdánlivě. Určitě už nelze beztrestně psa vozit na klíně řidiče, na sedadle spolujezdce nebo ho nechat, aby se volně pohyboval po celém autě či polehával za zadním sklem apod. Kromě toho, že pes v těchto (nebo podobných) situacích řidiči brání ve výhledu (nebo jej omezuje jinak či odpoutává pozornost od řízení), tak při nárazu (prudkém zastavení) se může pes zranit nebo i zabít, ublížit spolucestujícím včetně řidiče, případně nečekaně reagovat (někoho pokousat). A k tomu nemusí dojít jen při prudkém zastavení, ale např. když do vozu vlétne vosa a v horším případě psa ještě bodne. Proto může spolucestující ohrozit i klidný pes, ležící na zadním sedadle nebo sedící u nohou spolujezdce.
Aby učinil řidič zákonu zadost, postačí, když pes bude oddělen od spolucestujících sítí, mříží apod. Je-li však pes převážen volně na sedadle, nemůže to být bezpečné, protože vezmeme-li v úvahu fyzikální zákony (např. výsledky bariérových nárazových zkoušek), tak je jasné, že ani speciální přepravní deka či síť nemůže při prudkém zastavení většího (těžšího) psa, letícího ze sedadla, spolehlivě zadržet, ačkoli jsou pro přepravu doporučované.
Bohužel jsme si takovou nárazovou zkoušku vyzkoušely se svou fenou německého ovčáka na vlastní kůži - naštěstí bez trvalých následků. Při zcela nevinné rychlosti 30 km/hod., ale tvrdém nárazu, mi fena německého ovčáka (klidně si pochrupávala na zadních sedadlech) váhou svého letícího těla posunula sedadlo spolujezdce dopředu, ulomila panty jeho opěradla a tím mi je sklopila na záda. Zachránilo mě snad jen to, že jsem také letěla dopředu. Obě jsme měly „jen“ pořádné obraženiny, ze kterých jsme se zotavovaly několik dní.
Chce-li majitel svého psa převážet na sedadle, musí psa bezpečně zajistit tak, aby pes neměl možnost volného pohybu a nedosáhl zejména na řidiče. Přední sedadla by měla být tabu. Na zadních je možnost psa velké či střední velikosti připoutat - speciálním atestovaným postrojem nebo ta menší plemena umístit do přepravního boxu - tzv. přepravky správné velikosti, kterou připoutáte pásem.
Bezpečněji lze psa přepravovat na podlaze, ale přední místa by měla být zase tabu (psa může při nárazu zabít airbag nebo naopak v afektu někoho zraní pes atd.) a prostor za předními sedadly bývá těsný, tam lze snad umístit jen menší přepravku. Prostor je možné psovi zvětšit odstraněním sedadel (je-li to povoleno), ale i tak ho musíte od ostatních spolucestujících zajistit mříží či sítí. Optimální je samozřejmě psa umístit do pohodlné přepravky či klece, kterou musíte zajistit proti posunu. Obří plemena by na sedadlech neměla být přepravována vůbec a i většina majitelů velkých a středních plemen volí bezpečnější přepravu na podlaze zadního zavazadlového prostoru (je nezbytné psa naučit, aby klidně ležel), kde má pes větší pohodlí (nebo by měl mít) a dostatek světla (to pro ty „milující“ pánečky, kteří byli zvyklí svého psa převážet jako součást auto-výbavy v předním kufru, což naštěstí podle nového zákona na ochranu zvířat už není možné) a opět by měl být od řidiče i ostatních spolucestujících oddělen sítí či mříží. Umístění psa do vhodné přepravky či cestovní klece zvyšuje bezpečnost přepravy.
Podobné podmínky platí i při přepravě mimo auto - ve vhodných přívěsných vozících, zde je nutné dodržet zejména podmínky zákona na ochranu zvířat.

Vždy však záleží na individuálním posouzení policistou a nezapomeňte, že už má rozšířené pravomoce i městská policie. O body sice nepříjdete, ale může vás to stát až 2 tisíce korun.


Upozornění: Tento článek vlastní výhradně server www.faunanet.cz, kopírování či další zveřejnění bez souhlasu vlastníka je v rozporu s autorským zákonem.

Výňatek částí zákona na ochranu zvířat, týkající se přepravy zvířat:

článek 7
2. Psy lze přepravovat pouze v dopravních prostředcích, které jsou konstruovány tak, aby technicky zabezpečily pohodu psů, minimalizovaly možnost jejich zranění při přepravě, umožňovaly pravidelnou kontrolu zvířat a jejich pohody, splňovaly technické požadavky a měly stanovené vybavení.

a) Přeprava autem
Psi musí mít zajištěno dostatek prostoru, aby mohli zaujmout přirozenou polohu, která jim umožní korigovat pohyby vozidla. Psi musí být umístěni ve vozidle tak, aby neohrozili ani řidiče, ani sebe. Psy není dovoleno přepravovat v uzavřených prostorách aut bez dostatečného přístupu světla. Přepravní prostor musí být také dostatečně větratelný. Při přepravě musí být psi pod dohledem člověka. V případě delší přepravy musí být psi krmeni a napájeni častěji, krmeni minimálně 1× za 12 hodin, napájeni minimálně 1× za 4 - 6 hodin podle klimatických podmínek. Psům musí být umožněno pravidelné venčení a musí mít možnost venčení alespoň v intervalech, na jaké jsou zvyklí.

b) Přeprava v přívěsných vozících aut
Je povolena pouze ve vozících, které jsou speciálně uzpůsobeny přepravě zvířat dle technického osvědčení. Podmínky obdobné jako v čl. 7 (2a).

c) Přeprava dopravním prostředkem, kdy pes je umístěn v přepravním boxu.
Rozměry přepravního boxu musí psu umožnit alespoň pohodlné ležení. Dvířka boxů musí být zajištěna proti samovolnému otevření zevnitř. Pokud je pes přepravován v boxu, který mu umožňuje pouze pohodlé ležení, může být takto přepravován po dobu maximálně 6 hodin. Pokud cesta přesáhne tuto dobu, může být pes přepravován pouze v boxu, který je popsán v článku 7 (letecká přeprava). Ostatní podmínky jako v článku 7 (2a).

[mon]

Zdroj výňatku částí zákona na ochranu zvířat, týkající se přepravy zvířat: časopis Pes přítel člověka

 

 

 

 

 Flastr pro řidiče


28.06. 05:00
Dvacet, třicet, padesát tisíc korun. Takové ukrutné sankce budou od nového roku hrozit pejskařům a jejich čtyřnohým kamarádům, když poruší 'psí' zákon! 

Co přesně zákon vyžaduje a zakazuje? Jak se na takové flastry dívají ti, co je budou udělovat? A odborníci?

Pes bez vodítka - pokuta 50 000 Kč

Pes musí být vždy uvázán na vodítku. A to nesmí být delší než 1,2 metru. K volnému pobíhání psů by měl být vyhraněn zvláštní prostor, který určí příslušné radnice a městské úřady. Navíc každý pes nad 10 kg, nesmí na veřejnost bez náhubku. Zákon také počítá se zřízením ploch k výběhu psů.

"A co
stará babička, která má pejska, se kterým chodí do obchodu pro rohlíky? Pokud pes nic nedělá, proč trápit jeho i majitele? S tím opravdu nesouhlasím," říká veterinář Josef Šturm z Nového Jičína.

"Pokud pes nic neudělá, nikoho neobtěžuje, nepokouše nebo nezpůsobí nehodu, neměli by si úředníci a policisté chovatele vůbec všímat. Je nesmyslné, aby strážníci pokutovali lidi jen kvůli delšímu vodítku," myslí si mluvčí novojičínské radnice.

"Na území města Hradce Králové platí nyní vyhláška, která přesně vymezuje místa, kde se pes může pohybovat bez vodítka, kde musí být na vodítku a kde musí být opatřen náhubkem. Pokud začne platit tento zákon, bude nadřazený vyhlášce města a budeme se jím řídit," říká Mluvčí Městské policie v Hradci Králové Eva Čížková.

"Ta částka je šikana a buzerace. Majitel by měl mít možnost rozhodnout se zda povede psa na vodítku. Měl by však plně nést následky, pokud toto rozhodnutí bude špatné a pes něco způsobí," prohlašuje šéf veterinární
kliniky v Pardubicích MVDr. Vladimír Tlučhoř.

Neodklízení psích výkalů - pokuta 30 000 Kč

Ulice našich měst jsou psími výkaly hodně poznamenány. Není to ale vina psů, ale jejich pánů, kteří po nich neuklidí. Pokuty jsou na místě, ale jejich výše je přehnaná...

"Protože v Karviné neexistuje žádná plocha pro volný pohyb psů, policie bude tolerantní. Pokud by měla rozdávat pokuty, pak je symbolické. Taxy uvedené v zákoně nám přijdou hodně nadsazené," říká mluvčí Karviné.

To si myslí i ing. Josef Duben, ze Státní veterinární správy ČR. "K výši pokut lze z hlediska veterinárního těžko něco říci. Snad jen tolik, že tvůrci předpisů uvažovali, aby výše působila psychologicky odstrašujícím dojmem."

Nepřipoutaný pes v autě - pokuta 20 000 Kč

Žádní pobíhající psi na sedačkách a ležení za oknem! Psa musíte vozit buď v přepravním boxu pevně uchyceném v autě, v kufru nebo zadní sedačce, která je oddělena sítí, nebo upoutaného ve speciálních popruhách, které se přidělají na bezpečnostní pásy. Pokud vás policista zastaví, zvíře je podle vás řádně zajištěno a přesto vám chce udělit pokutu, trvejte na řešení ve správním řízení."

"Nesprávná přeprava je jen zlomkem celkové péče o zvíře. Stejně by měla být pokutována nesprávná výživa, neposkytnutí prostoru, pohybu atd. Ale i na to už stávající
zákon pamatuje. Pouze postihy za tato provinění chovatelů/majitelů nejsou uplatňovány v míře, kterou zákon umožňuje," komentuje to Markéta Císařovská z Národního registru majitelů zvířat.

Rozzuřený pes usmrtí člověka - dva roky vězení

Majiteli psa, který někoho zraní, hrozí pokuta do 3000 Kč nebo rok vězení. Útok se posuzuje jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Kdyby pes člověka dokonce usmrtil, může být jeho majitel odsouzen na dva roky do vězení.

Pokud jde o psa, kterého má člověk k výkonu práce (psovod, pracovník ostrahy), tak by mu hrozilo až pět let vězení. Navrhuje se, že bojová plemena bude moci chovat pouze osoba starší 18 let. "Problémem nejsou psi, ale jejich majitelé," říká Josef Duben ze Státní veterinární správy.

V některých zemích je chov "útočných" psů regulován. Ve Švédsku platí už 10 let úplný zákaz jejich držení a Maďarsko chov výrazně omezilo. V Nizozemsku funguje od února 1993 zákon, který zakazuje prodej, dovoz a chov pitbulteriérů. Přísná vyhláška platí už sedm let i v Havířově - vynutila si ji petice lidí po brutálním útoku bojového psa na čtyřletou dívku. Lidi se psy se nesmí na méně než pět metrů přiblížit k pískovištím a dětským hřištím, strážníci mohou odchytit psa, kterého nemá majitel na vodítku. Volný pohyb psů je povolen jen v devíti velmi jasně vymezených lokalitách. Nedodržování se pokutuje.


Trvalé identifikační označení našeho psa

 

Ø    Vydal se Váš čtyřnohý přítel sám na nepovolený výlet a pak jste ho hledali v pražských ulicích, parcích, dvorech a v psích útulcích a slibovali nálezcům nemalou odměnu?

Ø      Máte obavu, že Vašeho psa někdo ukradne?

Ø      Nestačí Vám známka (tu může pes ztratit) a nechcete ho dát tetovat?

Ø      Chcete mít slevu z poplatků za psy a výhody při jeho pojištění?

Vybavte ho průkazem totožnosti, neboli mikročipem!

Je to snadné a jednoduché.

 

Označením zvířete mikročipem získáte:

ü      Průkaznou

ü      Nezaměnitelnou

ü      Nepozměnitelnou

ü      Celoživotní identifikaci

svého zvířete, která je nesrovnatelně spolehlivější a trvalejší, než všechny dosud používané způsoby označování zvířat, jako je tetování, kovové známky, adresní pouzdra atd.

 

Označení mikročipem slouží jako průkazná identifikace pro:

ü      Bezplatný zápis do evidence Národního registru

ü      Zápis do plemenné knihy a vydání průkazu původu

ü      Očkování a kontrolu vakcinace

ü      Zvýšení pravděpodobnosti nálezu ztraceného, zaběhnutého nebo odcizeného zvířete a jeho navrácení majiteli

ü      Podstatné zvýhodnění podmínek při pojištění

ü      Úlevu na poplatku ze psů poskytovanou místním úřadem nebo magistrátem

Jako zodpovědný a milující majitel psa, kočky, papouška, želvy, koně pštrosa nebo jiného zvířete můžete využít přednosti a výhody, které Vám nabízí radiofrekvenční identifikace.

Co radiofrekvenční identifikační systém tvoří? Hlavně část nejmenší a nejdůležitější: mikročip, který je nositelem identifikačního kódu. Pak čtecí zařízení a řídící software, tedy počítač s evidencí údajů o zvířatech ze všech aplikovaných čipů. Mikročip je váleček z bioskla o rozměrech 2 x 11 mm, který váží desetinu gramu. Obsahuje příjmovou a vysílací anténu, nesoucí identifikační kód, vložený do integrovaných obvodů laserem. Anténku tvoří drátek 50krát tenčí než lidský vlas svinutý do 3.000 závitů. Čip nemá vlastní zdroj energie, tu získává přiblížením čtečky z jejího magnetického pole. Čip se aplikuje podkožně do šíje nebo mezi lopatky psa jehlou. Tento úkon je pro zvíře stejně málo bolestivý jako aplikace normální injekce.

Zavádění čipů odpovídajících evropským normám ISO podporuje Veterinární komora, která také zřídila Národní registr ČR. Samostatné evidence mají také město, jeho části, obec, psí útulek a městské policie.

Každé město nabízí majitelům psů s čipem výhody ve formě snížených poplatků za psy - v Praze je to např. 2x 350 Kč, tedy sleva 700 Kč za dva roky.

Přihlášení psa do evidence města a poplatky

 

Vyhláška Hl.m. Prahy o povinném označení psů

 

Jak předejít útoku psa?

Psa potkáváte téměř všude a můžete mít ze setkání nepříjemné zkušenosti. Co všechno udělat pro to, abyste riziko napadení psem zmenšili?

Nedávejte najevo strach! Pes ho vycítí a může si ho splést s pachem agresivity a tak zaútočí.

Pokud máte ze psů panický strach, snažte se ho překonat. Zkuste to z malými plemeny a domácími mazlíčky svých blízkých. Hlavně se psů nestraňte.

Pokud máte dojem, že se na vás pes bezhlavě řítí, nedívejte se mu do očí.

Nikdy před psem neutíkejte a nekřičte. Tím ho ještě víc podráždíte a v jeho očích se stanete kořistí.

Jestli k vám pes přiběhl a chce si vás očuchat, nechte ho a nedělejte žádné prudké pohyby. Jakmile zjistí všechny pachy, odběhne.

zdroj Blesk